Президентът направи това на партиен форум в село Радиново, община "Марица". Той  направи оценка на участието на партията в управлението и обяви позицията й по предстоящия референдум.

През седмицата Лютви Местан изненадващо предложи във въпросите за референдум да се запише "Искаме ли 100% мажоритарен вот". По принцип ДПС е против мажоритарен избор. Противниците му веднага го обвиниха в популизъм и предположиха, че иска да разцепи опозицията.

Ако предложението за 100% мажоритарен вот не се приеме АБВ ще настоява за подкрепа на схемата - 50 на 50. Според Първанов при формулирането на въпросите за референдума Росен Плевнелиев не е пожелал или не е посмял да определи колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент.

Той обяви, че партията му ще подкрепи задължителното гласуване, тъй като според него така ще се неутрализира купеният вот, който определи като "голямо бедствие за българската политика".

Според АБВ избирателната бариера за признаване на валидност на референдумите трябва да се намали от 50 на 40 процента гласували.

В отговор на критики от бившите си съпартийци от БСП Георги Първанов каза, че "най-лесно се прави лява политика, когато има барикади, но опонентите ни не трябва да забравят, че същия модел на партньорство между леви и десни имаше и в тройната коалиция".

Той обясни, че АБВ се ангажира не просто с подкрепа на правителството, а с подкрепа на социалната политика на правителството.