След като преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов нарече държавния глава "политически гръб и говорител на Алексей Петров", вчера бившият парламентарен секретар по времето на Жан Виденов и ексшеф в "Мултигруп" Пламен Николов каза пред bTV, че има основание да се иска импийчмънт на президента.

Той твърди, че по времето когато Първанов беше лидер на БСП от негово име е ходатайствано Алексей Петров да овладее общинската таксиметрова компания "Такси-с-експрес”, известна като "такси 1280”. По-рано Първанов лансирал Петров и го внедрил в приватизираната фирма с цел "това да бъде част от тайната полиция на социалистите".

"В периода, който коментира Пламен Николов, Георги Първанов не е познавал, нещо повече, не е чувал името на Алексей Петров. Не му е било известно дори, че има общинска таксиметрова фирма, която подлежи на приватизация. Абсурдно е твърдението, че през 1999 година като опозиционен лидер Първанов е разполагал с лостове за решаване на подобни проблеми", се казва в опровержението от президентството, изпратено до телевизията.

Оттам отричат още и твърдението, че като партиен лидер Първанов е взел Петров в делегацията си при посещение в Китай.
"Водената партийна делегация е включвала трима членове на Изпълнителното бюро на БСП и никой друг", се казва в официалното изявление. "Всички внушения, направени от страна на Пламен Николов, са не просто лъжа, те са повече от омерзителни. Странно е, че след като дълго време бяха преповтаряни в определени печатни издания, накрая те се появиха и в ефира на националната телевизия bTV. Очевидно компроматната истерия и използването на подобни гнусни похвати от някои хора издава страха на определени политически среди от оформящата се гражданска алтернатива", заявява още държавният глава.

От bTV пък съобщиха, че управителят на въпросната таксиметрова фирма се е обадил, за да опровергае думите на Николов и в понеделник ще направи това в ефир.

В същото време Цветан Цветанов коментира в ефира на БНТ, че няма основание да смята, че изнесеното от Пламен Николов не е достоверно. Според него той излага "факти като човек, който е бил до близкото ръководството на своята партия", цитира го "Медиапул".

По-рано днес, по повод обвиненията, че ГЕРБ е получавала пари от близката до Алексей Петров "Лев корпорация", вицепремиерът заяви, че не може да каже дали това е така.
"Лев корпорация" криминална корпорация ли е?", попита той, но увери, че ако се докаже, че има такива пари и Петров е начело на компанията, ГЕРБ ще ги върне парите.