Конкретна заплаха е получил и премиерът Станишев през декември 2005 г. Тогава вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев лично е заплашил Станишев, че ще спре газовите доставки, ако България не желае да предоговори изгодния за страната договор (подписан от кабинета "Костов"). Това е написал посланик Байърли в доклад от април 2006 година.

По повод енергийната ни стратегия, Байърли казва, че 88% от нуждите на природен газ за България и 73% от нуждите на петрол се доставят монополно именно от Русия, което създава огромен търговски дефицит, както и силна енергийна зависимост, съобщава БЛИЦ. В грамата се чете точно как Медведев си е позволил да размаха заплашително пръст на един министър-председател на суверенна страна, като му е казал в директен тон, че ако България не предоговори на по-висока цена споразуменията за доставките на природен газ, които още бяха в сила, ще последва икономически шантаж.

Действително споразуменията бяха предподписани предсрочно след огромен политически скандал.
"Подпомагането на България да избегне своята пълна зависимост е дългосрочен проект, но е едно от нещата, с които трябва да продължим да бъдем ангажирани", заключава докладчикът.

Доклад за Румен Овчаров
В друг доклад от началото на 2007 г., който е портрет на икономическия министър Румен Овчаров, Байърли директно пише, че България "се е предала" в сделката за доставки на руски газ.

"Овчаров е загадъчна и противоречива фигура - свързана с корупцията и руските енергийни интереси, но също е и за по-либерална икономическа политика, за разлика от много от неговите колеги социалисти. Той има политическите и умствени сподобности да подбира най-добрите играчи на масата, но е предпазлив и потаен. В лични срещи, лице в лице, той може да бъде едновременно и очарователeн и отблъскващ, пише още Байърли. Притесненията ни за тъмната страна на Овчаров са достатъчно основателни, за да сме против провеждането на срещи с неговите колеги на същото ниво в кабинета.

"Конфликт на интереси " ще бъде най-мекият начин да се опишат отношенията му с частния сектор – и руския и българския, смята посланикът.

"Въпреки това, за разлика от някои други министри в това правителство, ние нямаме доклади за участието на Овчаров в корупция, пряко засягаща американски компании. В определена степен той е облагодетелстван лично от позицията си в правителството и изглежда, че това е най-вече заради топлите му отношения с различни руски енергийни интереси и български посредници, участващи заедно в сключването на големи сделки", анализира още Байърли.