Това заяви външният министър на страната Мевлуд Чавушоглу, цитиран от руският в. „РБК Дейли”, пише "Фокус".

По думите му този проект - Трансанадолски газопровод ("ТАНАП"), е част от „Южния газов коридор”, на който ЕС реши да заложи.

Във вторник европейският комисар по енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че ЕС ще активизира строителството на газопроводи с местно значение в Южна Европа и "Южният газов коридор" е приоритет.

„Ще разглеждаме и оценим предложението на Владимир Путин за нов газопровод през Турция. Но приоритет за Анкара ще остане проектът "ТАНАП”, каза Чавушоглу на пресконференция след среща с колегите си от Грузия и Азербайджан.

От Азербайджан (от находището "Шах Дениз") тръгва "ТАНАП". Първите количества газ по „Южния газов коридор” от Каспийския регион трябва да постъпят в Европа към 2019 г.

Чавушоглу напомни, че Анкара и Москва са подписали меморандум, който предвижда обсъждане на проекта за газопровод от Русия към Турция по дъното на Черно море вместо „Южен поток”.

Чавушоглу каза, че след тези обсъждания Турция ще даде отговор.

Преговорите за намаляване на цената руския газ за Турция се водят в Анкара от зам.-ръководителя на "Газпром" Александър Медведев, информира ТАСС, като цитира говорителя на руския газов гигант Сергей Куприянов.

По информация на ТАСС преговорите са започнали в средата на тази седмица с участието на ръководителката на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.
Очаква се преговорите да продължат и следващата седмица.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви днес, че турската компания "Боташ" (Botas) очаква намаление от 6 процента.

Йълдъз заяви вчера, че Турция не планира да участва във финансирането на морския участък от газопровода, който се планира да се изгради от Русия за Турция през Черно море. Той уточни, че Турция може да поеме разходите по изграждането на сухопътната част на газопровода.

Проектирането на новия газопровод в Турция може да отнеме година, година и половина, според руския зам.-министър на енергетиката Кирил Молодцов.

По думите му газопроводът може да бъде изграден за 2-3 години.

Той отбеляза, че техническите възможности за доставка по газопровода "Син поток" са 20 милиарда кубични метра и сега се обсъжда вариант за разширяване на доставките на руски газ в Турция.

"Руско-турският газопровод ще се нарича "Турски поток", съобщи междувременно турският президент Ердоган, уточнявайки, че името е било предложено от Путин, пише в."Сега".

Той коментира, че след реализирането на проекта, Турция и Европа ще могат да получават толкова газ, колкото им е необходим.
По този начин Турция ще стане енергиен разпределител за целия регион.

Правителството ни ще предложи на ЕС да финансира газов хъб (център) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руският газ да се разпределя към други страни, решил премиерът Бойко Борисов.

Словашка компания предлага нов газопровод

Словашката енергийна компания „Юстрийм” планира построяването на газопровод от Словакия към българо-турската граница, съобщава Energy global. Новият проект, който трябва да бъде алтернатива на „Южен поток”, може да доставя на Балканите газ от различни от Русия източници.

По този начин страни като България и Сърбия ще могат да са сигурни в газовите доставки дори и при спиране на подавания през Украйна руски газ.

Новата тръба „Ийстринг” ще има капацитет от около 20 милиарда кубически метра газ на година и ще струва на „Юстрийм” около 750 милиона евро.

Тръбопроводът ще свързва съществуващата система на компанията, която има капацитет от над 80 милиарда кубически метра газ, с украинския газопровод „Союз”, който води до румънската граница.

Според местни медии „Юрострийм” ще представи проекта пред словашкото министерство на промишлеността до 25 декември.

АНКЕТА: Ще продължи ли проектът "Южен поток"?