Това заяви европейският комисар по енергийния съюз Марош Шефчович след заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Той добави, че трябва да се проучи възможностите за допълнителни инвестиции в тази инфраструктура.

"Първите количества газ по „Южния газов коридор” от Каспийския регион трябва да постъпят в Европа към 2019 г.", заяви още Шефчович.

По неговите думи концепцията за „Южния газов коридор” се превръща в приоритетна след отказа на Русия от строителство на „Южен поток”.

Проектът „Южен газов коридор” включва строителството на система от газопроводи TANAP-TAP от азербайджанското находище "Шан Дениз" през Грузия, Турция, Гърция, Албания до Южна Италия.
По него се планира доставянето на 6 милиарда куб. метра в Турция и 10 млрд. куб. метра до Европа. България също ще се включи в проекта с газопреносна връзка с Турция, а вече са договорени 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан.

По думите на Шефчович, министрите на енергетиката от страните-членки на ЕС са разгледали „възможностите за опростяване на политическите и бюрократични проблеми при реализирането на този европейски енергиен проект, както и оказването на съдействие в решението на тези проблеми между неговите участници извън пределите на ЕС".

Съветът на енергийните министри потвърди необходимостта значими проекти на ЕС като "Южен поток" да отговарят на законодателството на Евросъюза, съобщи РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Алтернатива на "Южен поток"

Европейската комисия ще обсъди намерението на България, Гърция и Румъния съвместно да построят газопровод, който да преминава през териториите им и да се свързва с  "Южния газов коридор", заяви Марош Шевчович, цитиран от БНР.

Енергийните министри на Румъния, Гърция и България подписаха споразумение за сътрудничество.

Румъния все още няма връзка с газопреносната мрежа на България, въпреки че съществува от години проект за строежа на газопровод между Гюргево и Русе. Газопроводът, инвестицията за който възлиза на около 24 милиона евро, трябва да бъде завършен до 2016 г.

Русия: Не сме се отказали да снабдяваме Югоизточна Европа

Русия не се е отказала да изгражда газопровод, който да доставя газ до Югоизточна Европа, въпреки спирането на проекта "Южен поток", предаде Ройтерс, цитирайки новия руски посланик в Унгария.

Владимир Сергеев посочи пред унгарското издание "Мадяр хирлап" в интервю, публикувано днес, че планираният маршрут за газопровод до Турция може да обслужва също Централна и Източна Европа, включително Унгария, която получава по-голяма част от газа си от Русия.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че "при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция.

По този тръбопровод се предвижда доставка на газ до турско-гръцката граница.