Това каза на открито заседание на комисията председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.

Топлинната енергия ще поевтинее от 1 октомври също в Пловдив с 4.6%, в Плевен с 3.4%, в Бургас с 1.5%, във Варна с 1,7%, във Враца - 4.3%, както и за абонатите във Велико Търново - 3,5% и Разград - 4,3%, съобщи news.bg. 

От 1 юли цената на топлинната енергия се понижи между 7 и 9% за различните топлофикации в страната.

Във връзка с цената за топлинната енергия Иванов коментира, че по-голямото намаление се поставя като буфер, който е необходим, защото навлизаме в отоплителен период.

Председателят на КЕВР каза, че газът може и да поскъпне от януари, но ще се направи всичко възможно цената на топлинната енергия да не се повиши в средата на отоплителния период.

„Това може да не се случи (поскъпване на газа), но ние от КЕВР сме длъжни да се предпазим от подобен риск. Виждате, колко е непредвидима ситуацията в Близкия Изток и това преди е водило до повишаването цената на природния газ“, каза той.

По принцип при всяка промяна на цената на газа с повече от 5% КЕВР е длъжна да разгледа и цената на парното и топлата вода.

Преди месец по повод цената на парното шефът на КЕВР коментира, че няма пряка зависимост между процента, с който се променя цената на газа и този, който се изменя цената на парното и допълни, че по въпроса КЕВР ще излезе с решение.

Цената на природния газ

От "Булгаргаз" изразиха съгласие с доклада на работната група от КЕВР. Предложението на компанията отпреди месец бе понижение на цената с 13.65%.

Окончателно решение за цената на природния газ през четвъртото тримесечие регулаторната комисия ще вземе на 30 септември, обяви Иванов. Тогава ще се вземе решение и за цената на парното.

Иван Иванов коментира, че в доклада са отбелязани факторите, които определят ценообразуването на природния газ и, че заявителят - Булгаргаз, изцяло се е съобразил с тях. Той каза още, че под внимание е взета и цената на алтернативните горива.

При мазута има намаление с 13%, за газьола – намалението също е с 13%“, каза Иванов.

Той коментира още, че е взета под внимание и прогнозата за калоричност на природния газ. „Булгаргаз предлага калоричност на стойност 8300 килокалории на нормален куб. метър и валутния курс на лева“, допълни Иванов.