Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев след заседание на обща комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, съобщи БТА.

Според него подобно откритие може да намали зависимостта ни от внос на синьо гориво. Сега България и страните от региона плащат най-скъпия природен газ в Европа, добави Добрев.

Румъния вече обяви, че от април става енергийно независима от доставките на природен газ и ще задоволява потреблението си от собствени източници. Тяхното потребление е четири пъти по-голямо от българското - те ползват 11-12 млрд. куб. метра газ годишно, а ние - три милиарда посочи Добрев.

По думите му следващата седмица очакваме да излезе обявата в официалния вестник на ЕК и от тази дата ще започне да тече 155-дневният срок за подаване на оферти за два участъка - "Терес" и Силистар". Вече имаме и заявен интерес от няколко от световните компании в сферата на проучването и търсенето, каза депутатът.

Делян Добрев добави, че сондаж в румънския участък на Черно море, но само на 15 километра от нашата граница, е доказал наличието на 80 млрд. кубически метра природен газ. Сега се прави сондаж в турската част на Черно море - отново много близо до българската граница. До два месеца ще приключат проучвателните дейности и ще има информация и за потенциал за природен газ там, каза Добрев.

Той посочи, че след като приключи проучвателната фаза, инвеститорите трябва да вземат окончателно решение за развитието на проекта.

"Проучвателната фаза струва примерно 1 млрд. лева. Фазата на добив на този газ струва много повече. Обикновено тези решения отнемат години", добави Делян Добрев.