Това заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой на пресконференция, посветена на резултатите от вчерашния, първи ден на антикризисната среща на върха, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу официално поиска нов план за финансова помощ от ЕС и МВФ. Приемането от гръцкия парламент на новите закони е спешен въпрос, въпрос на следващите няколко дни, подчерта Ромпой.
Приемането на тези закони ще създаде условия да бъдат определени параметрите на новата програма за помощ на Гърция с подкрепата на партньорите от еврозоната и от МВФ, добави той, представяйки декларация на лидерите на ЕС. Така ще стане възможно и отпускането в началото на юли на поредния транш от помощта за Гърция, каза Ромпой.

Той съобщи още, че ЕС е готов да помогне на Гърция, като намали до 15% дела, с който тя трябва да участва във финансиране на проектите от регионалните фондове, предаде Асошиейтед прес. До края на 2013 г. Гърция би могла да получи около 15 милиарда евро, ако докаже, че може добре да използва европейските фондове и осигури съфинансиране.

В декларацията си европейските лидери призоваха Гърция да прояви решимост за прилагане на финансовите реформи, необходими за отпускането на нов спасителен план и специално приканиха всички политически партии в Гърция да подкрепят реформите.

Гръцкият премиер каза, че в Брюксел са били взети много важни решения. "Получихме подкрепата на нашите партньори. Това е не само зелена светлина, но и положителен знак за бъдещето на Гърция", каза Папандреу.

През следващите три години помощта за Гърция, която сега се договаря, ще надхвърли 100 милиарда евро. На страната е заявено, че ако парламентът й не одобри до вторник план за спестяване на 28 милиарда евро и за получаване на 50 милиарда евро от приватизация, тя няма да получи следващия транш от 12 милиарда евро от спасителния план, приет миналата година. Гърция трябва да получи тези пари до средата на юли, за да не банкрутира.

Гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас отхвърли обаче всички призиви на ЕС да подкрепи действията за излизане от кризата. С него са разговаряли много от евролидерите, но не са успели да променят позицията му. При това положение премиерът Георгиос Папандреу ще има само пет гласа в повече, за да прокара мерките за икономии в парламента.


Ревизиранията фискален план включва увеличение на приходите от данъци с около 6.5 млрд. евро до 2014 г. В тази сума се включва нов налог "солидарност" за домакинствата, който се равнява на 1 до 5% от доходите. Предвижда се намаляване на ставката на необлагаемия доход до 8000 хил. евро от 12 хил. евро в момента и вдигане на ДДС за ресторантите и баровете до 23% от 13 на сто в момента. Публичните разходи ще бъдат свити чрез нови съкращения на държавни служители, пише "Файненшъл таймс", цитиран от в. "Дневник".