"Предложенията на правителството не са част от програмата му. Това е резултат от жестоки и трудни преговори, за да може новото споразумение да не повлияе на трудовите права на нашия народ и да даде перспектива за развитие на икономиката", се казва в правителственото съобщение, цитирано от ТАСС и БТА.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година.

Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да не се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите.
Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента.

Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23 процента. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13 процента, за книгите и лекарствата - 6 процента. 

Не се съобщава окончателно дали се вдига ДДС в хотелиерския бранш от 6,5 процента на 13 процента, както и ДДС в ресторантьорския сектор от 13 на 23 процента. При вдигане на ставката ще се увеличат цените на туристическите услуги

Атина не е приела исканията на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии (островите, където ДДС е с 30% по-нисък), на субсидиите за мазута за отопление и на специалния данък върху дизела за фермерите.

Вместо това гръцкото правителство предлага от 2016 г. :
  • да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29% 
  • да се създаде специален фонд в размер на 12% от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро,
  • да се увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра),
  • да се въведе данък върху телевизионната реклама,
  • да се въведе данък за електронните игри,
  • да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.
В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права).

Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?