"Има силна воля да се помогне на Гърция. Данъкоплатците от другите страни от еврозоната вече са предоставили значителни средства в подкрепа на неизбежния процес на корекции. Но времето напредва и опасността от дефолт нараства с всеки изминал ден", изтъкна Вайдман в реч в Лондон, разпространена от кабинета му и цитирана от АФП и БТА.

В края на месеца Гърция трябва да плати 1.6 млрд. евро на МВФ, а чака отблокиране на помощен пакет от 7.2 млрд. евро - след споразумение с кредиторите.

Лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Франсоа Оланд, се съгласиха с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че преговорите между Гърция и нейните кредитори трябва да продължат с голяма интензивност, но няма
признаци за пробив
. Това стана ясно след разговорите между тях в Брюксел вчера.

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция в категорията "боклук" ("junk"), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

S&P понижи рейтинга на Гърция на "ССС" от "ССС+" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива.

В средата на април Стандард енд Пуърс вкара Гърция в категорията "боклук", като понижи оценката й до "ССС+" спрямо "В-" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива "поради опасността от по-нататъшно влошаване на положението с ликвидността на държавата, банките и икономиката".

Гърция ще спре плащанията по своя дълг в рамките на година, ако не постигне споразумение с кредиторите, е сегашната оценка на S&P. Гърция е показала, че неин приоритет са пенсиите и други вътрешни разходи вместо навременните плащания по дълга, констатира кредитната агенция.