Според гръцки полицейски източник около стотина турски граждани са предприели подобна стъпка след опита за преврат в Турция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новопристигналите са двама бизнесмени, придружени от съпругите си, както и тъщата и детето на единия от тях, посочи полицията. Те са заявили, че са платили по 1000 евро на човек за нелегалното преминаване на границата.

Шестимата са били задържани при операция по наблюдение на река Марица на границата между двете страни. Това е станало, след като са преминали реката с гумена лодка, управлявана от двама предполагаеми каналджии.

Шестимата са посочили, че искат да избягат от репресивни мерки спрямо тях в Турция, където властите предприеха мащабни чистки след опита за преврат на 15 юли.

Двамата каналджии - 38-годишен тунизиец и 21-годишен мароканец, са арестувани.

Според местен полицейски представител около стотина турски граждани, главно университетски преподаватели, са преминали нелегално турско-гръцката граница след опита за преврат в Турция, като са обявили, че желаят да поискат убежище в Гърция.

Гръцката пристанищна полиция също съобщи това лято за пристигане на няколко групи предполагаеми бежанци на гръцки острови в близост до турския бряг.

На 26 януари гръцкият Върховен съд отхвърли искането на Турция за екстрадиция на осем турски военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция на 16 юли.

Аргументите на съда бяха, че военните няма да получат справедлив процес в Турция и животът им може да бъде изложен на опасност. Решението предизвика гнева на Турция.