Полицията за борба с безредиците бе принудена късно в сряда да се намеси, за да разпръсне със сълзотворен газ събрали се в града английски фенове, много от които очевидно пияни. Така тя попречи на сблъсък с френската агитка.

Полицейските части трябваше да защитят няколко хиляди френски запалянковци, които подкрепяха националния си отбор за срещата с Албания в официалната фен-зона, каквато е обособена във всеки град-домакин на първенството.

Полицаите образуваха стена, за да задържат на разстояние развилнелите се британци и в крайна сметка се намесиха, използвайки сълзотворен газ и принуждавайки ги да бягат.

Британски полицаи изиграха основна роля, за да се предотврати ескалация на насилието, пише в. "Индепендънт", цитиран от "Фокус". Благодарение на тях била отложена употребата на водни оръдия от френската полиция.

В сряда вечерта френската полиция се е съгласила да бъдат разположени британски „наблюдатели“ – полицаи от подразделението срещу футболното хулиганство (UKFPU) – който са успели да потушат напрежението в няколко ключови горещи точки.

От началото на европейското първенство по футбол на 10 юни английски запалянковци участват в сблъсъци вече за четвърти път, припомня БТА. Въпреки отделни инциденти напрежението в Лил не достигна степента от уикенда в Марсилия.

Френските власти засилиха полицейското присъствие и въведоха строга забрана за пиене на алкохол по улиците, опитвайки се да предотвратят повторение на насилието след мача между Англия и Русия.

След като вчера приключи мачът между Русия и Словакия в Лил полицията преследваше големи групи английски запалянковци по уличките около централната жп гара на града.

Няколкостотин привърженици на футбола от Острова пиеха в местните барове, ставайки все по-буйни и шумни и пееха подигравателни песни за Русия, когато се чу силен взрив и бяха хвърлени няколко бутилки.

Днес в близкия град Ланс предстои мачът между Англия и Уелс.

Всичко за Евро 2016 четете
тук