Хакнаха сайта на френска депутатка заради закона за арменския геноцид

stat
21:05  |  25 декември 2011 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Анкара обвини лично Никола Саркози, чиято партия прокара промените Анкара обвини лично Никола Саркози, чиято партия прокара промените
Сн.: EPA/БГНЕС

Сайтът на депутатка от партията на френския президент Никола Саркози, която е в основата на разработването и на приемането на закона за криминализиране на отричането на арменския геноцид, стана обект на хакерска атака.
След атаката, извършена от симпатизанти на Турция, сайтът на Валери Боайе вече автоматично препраща към черен екран, на който се виждат турското знаме и послание, изписано на турски и на английски. В посланието хакерите критикуват френското правителство и арменската общност във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вие, французите, сте толкова жалки и патетични, че пренебрегвате истината, за да печелите повече гласове", се казва в посланието, в което се визират предстоящите президентски и парламентарни избори във Франция. "Арменската диаспора е съставена от такива страхливци, че те дори нямат смелостта да отворят арменските архиви и да се изправят пред истината. А истината е, че не може да се говори за арменски геноцид", се допълва в текста.

Френското Национално събрание - долната камара на френския парламент, прие в четвъртък закона за криминализирането на оспорването и отричането на геноцидите, в това число и на арменския геноцид от 1915 г. Турция реагира остро на тази стъпка, замрази военното и икономиечското си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж.

Анкара обвини Никола Саркози, че чрез този закон се опитва да спечели гласовете на повече избиратели от арменската диаспора във Франция. Валери Боайе, която е в основата на спорния закон, е депутатка от управляващата партия Съюз за народно движение от Марсилия, където живеят много арменци.

Спорният закон трябва да бъде одобрен и от Сената - горната камара на парламента. Председателят на Националното събрание Бернар Акоайе обаче смята, че е малко вероятно това да стане до края на мандата на Сената през 2012 г.Последно в По света


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.