Мнозинството от депутатите подкрепиха закона, който предизвика напрежение между Турция и Франция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Франция призна масовото избиване на арменци през 1915 г. за геноцид със закон през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.
Анкара гледа на този закон като на политическа маневра, насочена да спечели подкрепата на арменската общност на предстоящите догодина президентски избори във Франция.

Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро. Той трябва да бъде гласуван и от Сената, което ще отнеме минимум няколко месеца, отбелязва АФП. Привържениците на закона се надяват, че той ще бъде одобрен преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори, допълва Ройтерс.

Турският посланик във Франция ще напусне утре Париж в знак на протест срещу приемането от страна на Националното събрание на Франция на закон, който определя като престъпление отричането на арменския геноцид, предаде ДПА, като цитира говорител на посолството. Енгин Солакоглу каза, че посланикът ще отпътува за Турция за неопределен период.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се очаква да потвърди отзоваването на посланика на пресконференция по-късно днес.

Анкара заплаши, че Турция ще замрази всякакво икономическо и дипломатическо сътрудничество с Франция, ако законопроектът бъде приет. С нарастващата роля и влияние на Турция в Близкия изток, особено над Сирия, Иран и Либия, Франция може да се сблъска с дипломатически дискомфорт, а френските фирми може да загубят изгодни договори, отбелязва Ройтерс.

Вчера турският министър на европейските въпроси загатна за възможността за ответни мерки срещу френските предприятия в случай че Франция приеме проектозакона за криминализирането на отричането на геноцидите.

Франция е петият по големина пазар на турския износ и шестият най-голям източник на внос.
"Турция е демокрация и се е присъединила към Световната търговска организация, така че не може да дискриминира страните по политически причини", заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети.
"Мисля, че тези заплахи са само въздух под налягане и трябва да започнем много по-смислен диалог", добави той.