Това е третата група от началото на масовото експулсиране на румънски и български роми, започнало в края на август, предава АФП, цитирана от Фокус.

„14 души бяха изпратени от Франция със самолет днес”, се казва в изявление на френското външно министерство. Българските роми са живеели в парижкото предградие Баньоле без официална регистрация, съобщават френските власти.

Част от ромите били наели апартаменти, а другите живеели в лагери. „Това са доброволно завръщащи се граждани. Те бяха помолени от властите или да се регистрират, или да напуснат, и те избраха да напуснат”, се казва в официалното съобщение на френското министерство.

Първата група от 20 роми пристигна в София на 20 август, последвана от други 11 на 25 август. Очаква се още 11 души да се върнат на 17 септември, съобщиха от министерството.

Вчера френският министър на имиграцията Ерик Бесон заяви в Букурещ, че не може да става въпрос Франция да прекрати връщанията на роми, както се иска от нея в гласуваната от ЕП резолюция.

По-късно днес обаче в комюнике на Елисейския дворец бе обявено, че френският президент Никола Саркози и румънският му колега Траян Бъсеску са постигнали пълно съгласие за необходимостта да бъде даден ефикасен отговор на проблема с интеграцията на ромите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В текста се отбелязва, че Бъсеску и Саркози "са решили да работят заедно по този въпрос и по темата за ромите номади по случай предстояща в близко време двустранна среща в Париж". Двамата са отдали важно значение на прилагането на споразумението, сключено вчера в Букурещ от френски и румънски министри. Двете държави се договориха да действат съгласувано в Брюксел, за да подобрят условията за живот на милионите роми в ЕС и да издействат необходимите европейски фондове.

*Текстът е актуализиран към 22.40 ч.