Два месеца, след като Върховният административен съд определи електронните фишове от мобилни камери за незаконни, Комисията по транспорт към парламента предложи промени в Закона за движение по пътищата, информира Дарик.

Измененията дават възможност за използване на мобилните камери при регламентирани правила, които ще бъдат разписани в специална наредба.

Върховният административен съд определи като незаконни електронните фишове от мобилни камери с мотива, че никъде в закона не са регламентирани условията за тяхната употреба.

Това обясни заместник-председателят на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски.

Сега ние ги регламентираме, като обясняваме термина „автоматизирани средства", посочваме кои са такива - кои са стационарни, кои са мобилни камери.

Даваме по-обстойни определения на тези средства, за да могат да се използват и съответно да не се обжалват актовете, които ще се съставят на база на тези констатирани нарушения
", допълни Свиленски.

Началникът на отдел "Пътна полиция", Антон Антонов, обясни, че в МВР имат пълна готовност да напишат необходимата наредба за употребата на мобилните камери.

Според него, решението на ВАС за отмяна на електронните фишове от мобилни камери е увеличило броя на катастрофите и пострадалите при пътни инциденти.

Ситуацията към момента на територията на страната се влоши доста, като към тази сутрин загиналите са с 39 повече спрямо същия период на миналата година.

Така ще се подобри значително безопасността на движението по пътищата, ще се облекчи дейността на служителите и гражданите
", каза още Антонов.

Той допълни, че наредбата ще бъде направена по примера на Австрия, Германия, Швейцария и Англия.