Въпреки засиленото присъствие на гръцката полиция и жандармерия по основните пътища и местата, където са струпани земеделските машини, тракторите тръгнаха на традиционния си поход към границата, предаде БНР.

Фермерите са успели да заобиколят по планински пътища и така са стигнали на около 200 метра от граничния пункт.

За около 30 минути движението и в двете посоки беше напълно блокирано. След това автомобили влизаха само от Гърция към България.

Колоната от чакащи камиони на Кулата бързо се увеличава. Български шофьор, който влезе в Гърция, заяви, че е станал свидетел на сблъсъци между фермери и жандармерията в Гърция.

Гръцките фермери продължават протестите си, недоволствайки срещу редица въпроси, сред които реформите в системата на социалното осигуряване, съобщава електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА.

Земеделците разположиха тракторите си покрай магистралата, водеща към ГКПП Евзони на границата с Македония, и пункта за таксуване в Малгара, Северна Гърция.

Фермерите в тази част на страната планират в понеделник да преградят път край летището в Солун.

Земеделски производители от Централна и Западна Гърция се присъединиха към протестите, като се заканиха, че полицията няма да им попречи да стигнат с тракторите си до магистралите.

Още миналия четвъртък гръцки фермери струпваха трактори в посока на пункта Промахон по протежение на магистралата между Серес и Солун. Те се готвеха да блокират границата с България.

Земеделците, които от няколко дни започнаха да излизат по пътищата в знак на протест срещу данъчната и пенсионна политика на правителството, бяха разположили техника в района на Левконас, където имаше и полицейски части, за да улесняват трафика на преминаващите моторни превозни средства.

По-рано българските превозвачи обявиха, че ще отвърнат с контраблокада, ако бъде затворена границата от гръцка страна.