"Кипърските власти трябва да направят три неща до вторник: да представят надежден и жизнеспособен "План Б", който да замести отхвърления от парламента спасителен план (с данъка върху депозитите - б.р.), да въведат дългосрочно блокиране на капиталите, пласирани в банките, както и да подготвят сливане между двете основни банки, изпитващи затруднения."

Това обясни пред АФП източник, близък до преговорите между ЕС, ЕЦБ и МВФ от една страна и кипърските власти - от друга, предаде БТА. Той е казал това, изтъквайки опасността от евентуално излизане на Кипър от еврозоната.

Депозитите в кипърски банки възлизат на общо 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда евро са на банки, а 69,6 милиарда - на други юридически, както и на физически лица. Малко повече от половината от общата сума по депозитите, 56,6 милиарда евро, е на кипърски вложители.

Български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки. Това сочи статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс, на която се позова БТА.

ЕЦБ не предостави статистика за депозитите в кипърски банки на банки от Европейския съюз страна по страна. Тя не изнесе и данни за депозитите от държави извън ЕС. Според международната рейтингова агенция Мудис обаче руски банки са имали към края на миналата година вложени 9 милиарда евро в кипърски банки (от общо 12,8 милиарда евро, вложени в кипърски банки от банки извън ЕС, според ЕЦБ), а руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 милиарда евро.

Задействат План "Б"

Междувременно кипърските политици се споразумяха да създадат инвестиционен фонд в рамките на “План Б“ за осигуряване на споразумение за спасителна помощ с кредиторите, като същевременно отхвърлиха данъка върху банковите депозити, който провали предишна сделка.

"След предложение на президента Никос Анастасиадис беше постигнат консенсус и беше взето единодушно решение за създаването на Солидарен инвестиционен фонд", съобщи говорителят на правителството Христос Стилианидис в комюнике, цитиран от АФП и БГНЕС.

Други политически лидери, които излязоха от кризисната среща с Анастасиадис във връзка с ревизирането на плана за спасителна помощ, заявиха, че данъкът върху банковите депозити е напълно изключен.

Не се съобщават подробности как ще бъде създаден фондът, но медиите информираха, че той може да включва приходи от национализацията на държавни и частни фондове и от държавни облигации, емитирани срещу бъдещи приходи от природен газ.

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес постави ултиматум в преговорите по плана за подпомагане на Кипър, заплашвайки, че ще спре парите за банките при липса на споразумение до понеделник.

Банките в страната ще останат затворени поне до вторник.
Данните от проучване на общественото мнение показват, че огромно мнозинство от жителите на Кипър са съгласни страната да напусне еврозоната в знак на протест срещу безпрецедентния данък върху банковите влогове. 91% от кипърците подкрепят решението на парламента да отхвърли предложението за данък върху депозитите. 67% от анкетираните биха предпочели страната да излезе от еврозоната и да укрепи отношенията си с Русия.

Снимки от страната със затворени банки



*Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за Кипър. Той предвиждаше "всички кредитни учреждения в републиката ще вземат данък по депозитите: от 1 евро до 20 000 евро – в размер на 0,00%; за суми между 20 000 и 100 000 евро – в размер на 6,75%; а за над 100 000 – в размер на 9,90%". В замяна всеки спестител може да получи акции или облигации на банките при условия, определени от министъра на финансите.