Бившият каталунски лидер пристигна в датската столица, където  ще участва в Копенхагенския университет в колоквиум, посветен на Каталуния, предадоха световните агенции.

Белгийски медии съобщиха по-рано днес, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на Райънеър. На летището в Копенхаген Пучдемон не направи изявления пред медиите.

Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември.
На 5 декември миналата година Испанският Върховен съд да оттегли европейската заповед за задържане на Пучдемон. В сила срещу него останаха национална и международна заповед за задържане. Това означава, че ако се върне в Испания, или напусне ЕС, Пучдемон трябва да бъде заловен и върнат в своята родина.
Вчера властите в Испания призоваха Дания да арестува Пучдемон, ако се появи там. 

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Испанският Върховен съд обаче съобщи в комюнике, че съдията, натоварен с разследването на каталунския сепаратист Карлес Пучдемон, е отказал да издаде европейска заповед за ареста му, поискана от прокуратурата.

Съдията смята, че днешното пътуване на Пучдемон от Белгия до Дания цели единствено "да провокира ареста му в чужбина" като част от стратегия на бившия каталунски лидер да си осигури аргументи, за да получи управленски правомощия въпреки отсъствието си от Каталуния.

Пучдемон е в Дания в момент, в който в Каталуния се водят преговори за избор на регионален лидер. Председателят на парламента на Каталуния Роже Торен предложи Карлес Пучдемон за регионален лидер, който да състави ново каталунско правителство. Торен обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили.
Предстои в парламента да има дебати по предложението и после да има гласуване, което може да е в края на месеца.