В началото на редовно заседание на кабинета Бойко Борисов каза, че министрите трябва  да направят всичко възможно "неспасяемото да се спаси", предаде БТА. 

Целта е да се ускори стартиране на плащанията по новите европрограми. По думите на премиера най-ранни плащания ще има след 1 юни.

"Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, е точната дума. Няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР", мотивира се премиерът.

По думите му министрите ще обясняват "на какъв хал сме".

"Ако проявят непроявявана досега топлина и човещина към България, дано успеят", добави премиерът.

На миналото заседание на правителството стана ясно, че за Борисов най-важният приоритет за кабинета в момента е договарянето на европейските оперативни програми. Той се закани, че ако трябва, ще командирова вицепремиерите и министрите за месец в Брюксел.

"Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите. Без да осигурите парите и плащанията – не случайно чухте 75%, всичко ще се срути. В същото време, успеем ли да си ги възстановим, 50% работата на правителството е свършена. Затова хората ни избраха, като задача най-вече - денонощна работа по фондовете", запови още Борисов пред членовете на кабинета.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев коментира за "24 часа", че "и по корем ще се влачим, но ще направим магистрала „Хемус” в рамките на мандата" по повод финансирането по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”.
По думите му рискът от загуба на евросредства за тази година е по-лош и от най-лошите му прогнози - даже го определи като ужасяващ.

Миналата седмица Европейската комисия съобщи, че възстановява плащанията по ОП "Околна среда" за програмния период 2007-2013 г. По този повод премиерът отиде в парламента и похвали депутатите, че са си заслужили заплатите.

Заем от ЕИБ за съфинансиране на европрограми

Министерският съвет одобри проекта на Финансов договор между България и Европейската инвестиционна банка за финансиране на проект "България - съфинансиране по Фондовете на ЕС 2014 - 2020 /СПЗ/" и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

С чл. 74 от Закона за Държавния бюджет за 2014 г. е даден мандат за водене на преговори и сключването на финансов договор за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г., при условие за последваща ратификация.