Неговите хора го наричат Чужденецът или Момчето (като използват италианската дума за "момче" - "рагацо"), пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Талеб е терорист от ливанската групировка Фатах ал Ислам, поддържаща връзки с Ал Каида. От няколко месеца той е в Гърция с цел да организира там или на друго място в Европа терористичен акт. На неговите заповеди се подчиняват група екстремисти, разпръснати из няколко страни в Северна Европа, в Германия, Франция и дори България, твърди италианският вестник.

Талеб е улеснил идването в Европа на бунтовници от Ливан. Предоставил им е пари и фалшиви документи. Разширил е мрежата си от контакти на европейска територия. Всички тези разкрития прави негов съучастник - Мунджид ал Фахам, арестуван в Ливан. Според него Талеб е много амбициозен и добре подготвен. Харесва му да харчи пари, но може да му се има голямо доверие, когато става дума да подготвя терористични операции.

От Фатах ал Ислам Талеб е получил набор от фалшиви паспорти, с които да прикрие самоличността си, ако се наложи. В последно време обаче е трябвало да се укрива. Тази предпазна мярка Талеб взел след серията от арести на предполагаеми терористи в Холандия и Белгия през ноември 2010 г. Сред приятелите на Талеб са и двама ливанци, които през 2006 г. се опитаха да взривят самоделна бомба във влак в Германия.