Най-проблемна е земеделската програма САПАРД, където са зесегнати една пета от отпуснатите ни от Евросъюза средства. Данните са от представения днес годишен доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на общността и борбата с измамите.

Докладваните в Брюксел нередности с пари по САПАРД у нас засягат 20 на сто от проектите - този процент е най-високия, регистриран някога от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за всички еврофондове във всички държави. България държи печалното първенство и по нередности и измами с пари от всички предприсъединителни програми. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следващата в списъка – Румъния е със 196 случая. Общо 307 са българските случаи по САПАРД, за които Европейското финансиране е в размер на над 65 милиона евро. Регистрирани са и 65 случая по ФАР, и 4 по ИСПА.

Общата стойност на неправомерно отпуснатите пари по предприсъединителните програми през 2009-а е била над 74 милиона евро – от тях България е длъжна да си възстанови обратно от получателите близо 45.5 милиона.

От Европейската комисия подчертават, че не всяка нередност е измама и злоупотреба, и че част от случаите са свързани с технически и документни грешки. За България обаче в доклада е записано, че изключителната ситуация показва известни слабости в националната система за борба с измамите. Повечето нередности са били установени от външни, а не от вътрешни проверки, пише още в документа.

В момента в България текат няколко знакови дела за измами с еврофондове. На 30 юни Софийски градски съд наложи 12 години затвор на Марио Николов и 5 години на жена му за злоупотреби с пари по САПАРД в размер на 7,5 млн. евро.