Пет милиарда евро са пристигнали със самолет от Европейската централна банка за рефинансиране на кипърските банки, които отварят днес в 12 ч., съобщават вестниците в Никозия, цитирани от БТА. Други медии посочват различни суми, които варират между 1,5 и 5 милиарда евро.

Самолетът е излетял от Германия и е кацнал на летището в Ларнака. В документите на самолетите парите били записани като облигации, за да не предизвикат съмнения. Те били натоварени в шест контейнера и при засилени мерки за сигурност са транспортирани до столицата Никозия, за да бъдат съхранени в сейф на централната банка, уточняват изданията.

В. "Филелефтерос" пише, че кипърци и руснаци са учредили нова банка и че се очаква разрешението за нея от централната банка. Първоначалният капитал на новата банка щял да бъде 30 млн. евро. В операцията освен руски бизнесмени, участвали и гърци. Полагали се усилия да се увеличи първоначалният капитал на банката. Новата банка била с капитали от Индия. В нея ще участва и бившият кипърски финансов министър Харилаос Ставракис. Банката ще бъде базирана в Никозия.

Вчера подаде оставка Янис Кипри, председател на най-голямата банка на острова - Bank of Cyprus. Властите наложиха безпрецедентни финансови ограничения на вложителите - до 300 евро при теглене от банкомат, до 1000 евро в брой за лица, излизащи в чужбина, и до 5000 евро месечно, които кипърците имат право да похарчат зад граница.

Международната рейтингова агенция „Мудис” понижи кредитния таван на Кипър до ниво Caa2, позовавайки се на възможността островната държава да излезе от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС. Кредитният таван на „Мудис” отразява рисковете за предприятията, на територията на държавата, и сътрудничещите с тях инвеститори. В съобщението се отбелязва, че следващата седмица „Мудис” може да промени кредитния рейтинг на страната, на база настоящата оценка на кредитния таван. Суверенният рейтинг на Кипър - Саа3 с негативна прогноза – засега остава непроменен.

Депозитите до 100 хил. евро в кипърските банки са гарантирани от законодателството на ЕС, но превишаващите тази сума ще бъдат сериозно "подстригани" - с 20 до 80% в зависимост от банката.

Междувременно Министерство на външните работи посъветва българските граждани, планиращи пътуване до Кипър, както и представителите на компании, осъществяващи или планиращи да започнат бизнес, да направят оптимален разчет на необходимите средства.