Това стана, след като ЕВН придоби акциите, притежавани досега от турската компания "Си Си Джи Иншаат Санайъ Ятъръм ве Туризъм А.Ш".

Турското дружество държеше 30% от акциите на основаната през 1999 година „Хидроенергийна компания Горна Арда” АД (ХЕК "Горна Арда"). На проведено на 20 юли 2011 година Общо събрание на акционерите беше прието, че структурата на управление на компанията ще бъде променена от едностепенна в двустепенна – Надзорен и Управителен съвет. И двата органа ще имат по трима членове. Свикването на Общото събрание бе предшествано от уточняване на новия устав на хидроенергийното дружество.

През лятото на 2010 година във Виена премиерът Бойко Борисов подписа меморандум за сътрудничество с министър-председателя на провинция Долна Австрия Ервин Прьол. Документът очерта рамките на сътрудничество между двете държави по изграждането на ХЕК "Горна Арда", която ще проектира, строи и експлоатира едноименната каскада.

Непосредствените задачи пред компанията са финализирането на идейния проект и стартирането на процедура по оценка за въздействие върху околната среда.
Очаква се проектът да даде сериозен тласък на икономиката в региона и да спомогне за повишаване на нивото на заетост в следващите години.