"ЕС започна да финансира проект по приемането в Турция на един милион бежанци", заяви Аврамопулос, като добави, че страната вече е приела 300 преместени от евросъюза мигранти, предаде БТА.
Той говори по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Еврокомисарят призна, че реализирането на положенията в споразумението между ЕС и Турция е "сериозно предизвикателство".

От европейска страна се полагат големи усилия във финансовата и логистична област, за да се създадат условия за изпълнението на договореностите, посочи той.

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия.

Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.

На 4 април започна обменът на бежанци между ЕС и Турция. Гърция върна на Турция стотици влезли на гръцките острови след 20 март, Турция пък изпрати сирийци в Германия.

Ферибот пристигна в турското пристанище Дикили, превозвайки първите върнати обратно от Гърция мигранти.

С Турция се водят също разговори за предоставяне от нейна страна на гаранции за осигуряването на безопасността на мигрантите в тази страна - сирийци и други, поискали право на убежище, каза още Аврамопулос.

По думите му ЕС трябва из основи да преразгледа системата си за предоставяне на убежище, която според него "към момента е изключително несъвършена".

Той се застъпи също за "създаване на коридори за легален достъп на мигрантите в Европа".


КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой подход към лагера Идомени е по-европейски

АНКЕТА: Бихте ли влезли в отряд против незаконни мигранти?