На своя среща премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за "нов проект" за Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орбан изтъкна, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за икономиката на ЕС, която трябва да е по-конкурентоспособна. Според унгарския премиер сред четирите страни има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават "Съединени европейски щати".

Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни, заяви Орбан.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните й, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "силната, интегрира Европа" трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни.

Унгарският премиер заяви също, че миграционната криза е усложнила задачата за обновяване на Европа и нарече "опасни" предложенията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за сключване на глобално споразумение за миграцията.

Няма смисъл ЕС да се опитва да постигне общо становище по този въпрос в ООН, защото "ние няма да бъдем партньори" в това, заяви Орбан.

На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза.

В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си.

"Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи", се казва също в общото становище.

По въпроса за миграцията отново се подчертава, че "фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа".