Отвореното писмо е изпратено и до Васил Велев, председател на УС на АИКБ Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, Кирил Домусчиев, председател КРИБ, Цветан Симеонов, председател на БТПП. Ето какво се казва още в писмото:

"Обръщаме се към Вас във връзка с увеличението на цената на тока за бизнес потребители с до 60%. Подобно шоково увеличение би довело до поскъпване на повечето стоки и услуги и ще има силно негативни последици не само върху бизнеса, но и върху покупателната способност на всички български граждани.  

Призоваваме Ви да инициирате проверки на дейността на трите държавни дружества АЕЦ Козлодуй, НЕК и ТЕЦ „Марица – Изток 2“, произвеждащи повече от 90% от електроенергията, търгуваща се на свободния пазар. Настояваме да предложите и наложите такива правила, които да подсигурят достатъчно прозрачност и свободна конкуренция между производители, търговци и потребители на електрическа енергия.

Считаме, че това е Ваш дълг, в качеството Ви на министър на енергетиката, което следва и от заявената в документите на Министерството мисия „да води прозрачна енергийна политика в защита на държавния и обществения интерес“, и да „защитава интересите на потребителя чрез осигуряване на равнопоставен достъп, прозрачни процедури и икономическа обосновани цени“.

Представители на 4 работодателски и 2 синдикални организации заявиха готовност за протест, след като през декември 2017 г. сигнализираха, че на техни членове е предложено увеличаване на цената на тока с до 60%.

На 5 декември 2017 г. пиковата цена на свободния пазар достига 202,05 лв., което е скок с 100 % в сравнение с пиковата цена на предходния ден, 4 декември. Подобни резки движения в цените, при липса на повишаване на разходите за производство на електрическа енергия с повече от 5%, са симптом за наличието на нелоялни търговски практики. Това създава хаос на пазара и е въпрос на време увеличението да се отрази негативно и на българските потребители на стоки и услуги. В края на миналата година от Народното събрание бяха приети промени в законодателството, според които всички производители на ток над 5 MWh, ще предлагат електроенергията на свободния пазар, но това така и не се е случило до днес.

Така допълнително се укрепва монополното положение, което държавните дружества, производители на ток, имат на пазара. Поради горепосоченото Ви призоваваме:

1. Да инициирате проверки на НЕК, АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ „Марица – Изток 2“, които да установят дали дружествата използват нелоялни търговски практики, дали са налице картелни споразумения помежду им или с някои от търговците на пазара, както и дали изкуствено се създават дефицити в предлагането на електроенергия в определени периоди на засилено търсене, с цел завишаване на цените;

2. Да предложите система, която да осигури по-голяма конкуренция сред производителите на ток, отстоявайки разбирането, че когато 3 държавни дружества предлагат повече от 90% от търгуваната енергия на борсата, е много по-лесно да се картелират или да съгласуват помежду си търговското си поведение;

3. Да иницирате спешни законови промени, които да дадат право и отговорност на КЕВР да осъществява надзор върху Българска Независима Енергийна Борса ЕАД и върху производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия на пазара с цел осигуряване на прозрачността и свободната конкуренция;

4. Да предприемете необходимите действия производителите на ток над 5 MWh да започнат да предлагат електроенергията на енергийната борса.