Цените на електроенергията са увеличени спекулативно и няма основание за това. Около тази теза се обединиха в националния пресклуб на БТА представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, които държат 82% от работните места в страната.

В асоциацията членуват Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Има съмнения за картел, трябва да се въведе ред в пазара, а ако моментното състояние се запази, вероятно от 1 юли цените на електроенергията за домакинствата ще се повишат с 15-30 на сто, прогнозира Васил Велев от АИКБ.

Комисията за защита на конкуренцията трябва да се самосезира, а Министерството на енергетиката да вземе мерки, каза още Велев.

Няма по-голям проблем за националната сигурност от цената на електроенергията, каза Кирил Домусчиев от КРИБ.

По думите му държавните дружества не са ефективни и това се отразява на цялата икономика на страната. Необходим е нов закон за енергетиката, да се либерализира енергийния пазар и цялостна реформа.

В енергетиката има "икономическа шизофрения", каза Божидар Данев, председател на БСК и допълни, че имаме свръхмощности, няма търсене, а цените се увеличават.

Предстои членовете на асоциацията да решат дали да организират протест в началото на февруари, на който ще настояват за либерализиране на пазара и за реформи.

КЕВР ще контролира борсата за ток >>