Протестиращите настояват да бъдат разсекретени договорите в сектор "Енергетика" и според Янко Петров това ще докаже дали наистина служебният кабинет е независим.

Петров твърди, че член 220 от Наказателния кодекс позволява договорите да бъдат обявени за нищожни, ако са в разрез с интересите на обществото и са довели до оскъпяване цената на електроенергията.

"Стиснахме си ръцете, разсекретяваме договорите", заяви министър Василев по време на срещата и допълни:

"Изпратили сме до всички компании искане да се премахнат онези части от договорите, в които има търговска тайна, и към момента голяма част от компаниите са отговорили, че нямат проблем с това и всички договори, за които компаниите са дали съгласие, ще ги отворим".
 
Представителите на протестиращите поискаха от министъра да сезира прокуратурата за престъпления, извършени от длъжностни лица при сключването на договори в сектора, съобщи Дарик радио.
Асен Василев обаче подчерта, че юристите са тези, които трябва да кажат дали ведомството има основания да сезира прокуратурата за нарушения по един или друг договор.

"Основание да се сезира прокуратурата могат да дадат резултатите от проверките на антимонополната комисия и на Държавната финансова инспекция. Това, което вече сме започнали - Комисията за защита на конкуренцията да влезе и да направи преглед на енергетиката. Тя има изключително много правомощия, даже в някои случаи по-големи от тези на прокуратурата, да иззема доказателствен материал и пр. Държавната финансова инспекция също - да влезе в големите дружества и да прегледат абсолютно всички обществени порпъчки, които са били направени. Това е пак наказателен орган", уточни той.
 
Асен Василев пое ангажимент след приключване на международния одит да обсъди с участниците в Обществения съвет договорите с "Марица-изток" 1 и 3 и електроразпределителните дружества. На 5-и април ще се проведе и първото заседание на Обществения съвет, който ще разгледа проблемите в енергетиката. Съветът ще е към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В него ще участват общо 17 души.

Гласувайте в платформата за идеи