В последното денонощие джамията Ал-Фат на площад "Рамзес" в Кайро стана сцена на кървави сблъсъци. Повече от 600 души бяха обсадени в сградата. Сред тях - както висши функционери на Мюсюлманските братя, така и много цивилни, включително жени. В социалните мрежи постоянно се появяваха съобщения от хора вътре и вън от джамията.

Египетските сили за сигурност щурмуваха джамията и изведоха оттам стотици привърженици на сваления президент Мохамед Морси, които се бяха барикадирали от вчера. Органите на реда се опитват да поемат пълния контрол на минарето.

По-рано днес снайперисти обстрелваха оттам армията и полицията, която отвърна на огъня. Жертвите и ранените постоянно се увеличават.

Премиерът предложи да бъде разпуснато ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", от което е отстраненият президент. 

"Няма да има помирение с тези хора, които изцапаха ръцете си с кръв и погазиха закона", категорично подчерта Хазем ел Беблауи, премиер на Египет.

От президентството заявиха, че Египет е изправен пред война с екстремистки сили.

"Днес египетският народ е по-обединен отвсякога в мечтата за свободна държава и срещу общия враг - тероризма", заяви Мустафа Хегази, съветник на президента.

В цялата страна само в петък жертвите на сблъсъци между военни и ислямисти са над 173. Сред тях е Амар Бадия - син на ръководителя на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия. Сблъсъците са обхванали няколко града на страната.