Българският външен министър обясни това искане с факта, че така или иначе в България също има Пиринска Македония.

"Мисля, че има доброжелателност от всички правителства", подчерта Екатерина Захариева.

Няма да приемем никакъв вариант за името на Македония, който да съдържа думата "север", тъй като подобно решение би предявило териториални претенции към югозападната част на нашата страната, допълни тя.

Министър Екатерина Захариева даде интеврю за „Телевизия 24" и портала „Фактор", взето преди подписването на Договора за добросъседство между премиера Бойко Борисов и колегата му Зоран Заев във вторник, предава "Епицентър."

Захариева подчертава, че Македония и спорещата с нея за името ѝ Гърция са две „автономни държави", но дава да се разбере, че е разговаряла с Атина за решенията, които би приела, информира "Дневник".

Въпросът, на който министърът отговаря с този коментар, е дали договорът отваря вратата за „по-гъвкави решения" и в спора за името с Гърция.

Тя настойчиво повтаря няколко пъти позицията, която според нея би заело българското правителство по въпроса, който от години спъва евроатлантическата интеграция на Македония.

Журналистът цитира изява на премиера Бойко Борисов от 2012 г., за да попита дали България не би приела всякакво решение за името на Македония.

„Не, не е така. Не бихме се съгласили с решение, което е свързано със "Северна република", „Горна", защото това за нас е Пиринска Македония. Но със сигурност това за нас е разговор между две автономни държави. Със сигурност обаче, както казах преди малко, за нас има значение решението на името да не е свързано с части от България", отговаря Захариева.

Министърът припомня и че Скопие има много „препоръки, които трябва да следва".

„Знаете, че в началото, от 2001 г. до 2004 г. (Македония) доста бързо се движи в процеса. От 2005 г. получихте, така да се каже, кандидат-статут, но... забавихте темпото. Доколко е реалистично скорошното присъединяване, зависи от вас", казва Захариева.