Тази нова версия за причината за тежката катастрофа, при която загинаха 8 души, бе обявена от експерт, цитиран от "24 часа".

На мястото на инцидента той показва, че отклоняването на автобуса към мантинелата е започнало точно от пробойната в асфалта. От дупката, която се намира по средата между аварийната и дясната лента на магистралата, тръгва черната диря, която продължава над 40 метра.

"Това не е магистрала, а коларски път! При скорост от 100 км/ч. на автобус, пълен с пътници и багаж, ударът в ямата е бил сериозен", смята бившият дългогодишен автоинструктор Неделчо Тодоров.

"Дълбоко се съмнявам, че в пътния участък на магистрала „Тракия”, където стана катастрофата, е имало дупка, тъй като съм уверен от поддържащите фирми, че по магистралите и пътищата първи клас няма дупки", каза обаче днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

По думите му, ако случайно е имало такава дупка, то би трябвало експертите да я посочат и да кажат, че това е една от причините за катастрофата.
“Това вече е последното нещо, което чух за магистрала „Тракия”. Строихме върху пепел, строихме върху каша, не знам какво още не се случи на тази магистрала. Цялата тази кампания, която се развива в момента за дупките, под ръководството на едни опозиционни партии - тепърва ще се организират стачки, тепърва ще се организират вотове. Аз мисля, че най-доброто е да не политизираме казуса, включително и с дупките", допълни Росен Плевнелиев.

До около 20 дни най-рано ще са готови и експертизите, назначени от прокуратурата за техническото състояние на автобуса-убиец. Чакат се и множество съдебномедицински експертизи на пострадалите.
"Има следствено дело, ще излязат и експертизите, така че, е рано да се говори за каквито и да са версии", каза директорът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. По думите му, сега всеки се упражнява и говори различни неща.

Днес до обяд се очаква да излезе резултатът от пробата, взета на шофьора на катастрофиралия автобус - 43-годишния Светослав Димитров, за употреба на наркотични и упойващи вещества, съобщи . Резултатите пристигат от националната лаборатория в София. Димитров е в ареста за 72 часа и вчера му бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Засега обаче версията за това, че той е заспал, не се потвърждава, тъй като и според свидетелски показания, и от следите на пътя личи, че е опитал да овладее автобуса.

Междувременно близки разказаха за фатално последно пътуване на най-младата жертва в катастрофата - 14-годишната Бояна.