Около 150 гр. е количеството на взривното вещество, което е използвано при първия взрив пред офиса на РЗС на бул. "Дондуков" 15, допълни Йорданов.
Сигналът е получен в 3.58 часа. Директорът на СДВР посочи, че има нанесени материални щети – разбита входна врата, счупени стъкла, витрини. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че експертизи ще установяват точното количество на взривното вещество.

Сигналът за втория взрив - пред клуб "Илинден" на ДСБ на бул. "Сливница", е получен около 20 минути по-късно. Гражданин, живеещ на бул. „Сливница”, сигнализирал в полицията, че чул силен гръм под балкона си, а стъклата на терасата му били изпочупени, допълват от МВР.
 
"Това не е акт, който е насочен да нанесе големи щети или да навреди на хора. По-скоро е за сплашване или за обръщане на внимание", коментира комисар Йорданов. Пред офиса на ДСБ има счупени повече стъкла и пострадали витрини на магазини, които са били в близост до взрива.

Очаква се след около два часа да приключат полицейските огледи.
„Надяваме се да открием техника, която е заснела какво е станало”, каза още началникът на СДВР.

Реакциите
„Бомбата пред РЗС е поставена навярно от същата ръка, която постави бомба и пред редакцията на вестник „Галерия“ преди няколко месеца. Това е ръката на безнаказания политически произвол, на готовата на всичко еднолична власт на мутрополитиците от ГЕРБ“, се казва в декларация на РЗС, цитирана от Дарик радио.

Това е груба провокация срещу демокрацията и сигурността на българските граждани, заяви за „Фокус” лидерът на РЗС Яне Янев.
"Взривът пред в. "Галерия", за който се вдигна толкова шум и в крайна сметка не бяха разкрити извършителите въпреки ангажиментите лично на премиера Борисов, а "Галерия" спря да пише така, както пишеше преди взрива – остро, критично срещу управляваващата партия ГЕРБ", коментира Янев.
Това, което прави впечатление е, че взривът пред "Галерия" и сегашният взрив се случват точно преди поредния доклад на Европейската комисия, каза още той.

Пред БНР Янев обвърза взривовете с внесения вчера в Народното събрание вот на недоверие срещу правителството.
По-късно от партията дадоха пресконференция, на която кандидат-президентът Атанас Семов заяви, че взривът е можел да убие човек в офиса им и настоя за 24-часова охрана. Според него атентатът идва, след като обяви чрез билбордове, че ще уволни Бойко Борисов.

Последна актуализация в 10.44 ч.