Това приеха депутатите при второто четене на промени в Закона за ордените и медалите, предаде БТА.

Вече не от председателя на парламента, а с решение на цялото Народното събрание ще се прави предложение за награждаване. Предложенията за награждаване могат да се правят от парламента или от Министерския съвет. Решението трябва да бъде придружено с документа от извършената проверка за принадлежност към службите. По предложение на ГЕРБ обаче, ако бъде установена съпричастност за дадено лице, то ще може да получи орден след решение на парламента.

Промените в закона бяха внесени от депутатите от Синята коалиция Лъчезар Тошев и Ваньо Шарков, които настояваха за лустрация. Между първото и второто четене обаче законопроектът претърпя промени.
Основното предложение на Тошев и Шарков беше да нямат право на ордени участвалите в политическите репресии, както и сътрудничилите на ДС, на Разузнавателното отделение към Щаба на войската, на Разузнавателното управление на Генералния щаб при Министерството на народната отбрана и на Народната милиция в периода 1944-1989 г.

Приетото предложение измества внесеното от нас допълнение в закона, каза Тошев. Той допълни, че въвеждането на проверка за принадлежност към репресивните органи е недостатъчна стъпка, защото не се взима отношение по въпроса редно ли е тези лица въобще да бъдат награждавани.
Виждам, че има желание да се заобиколи разпоредбата, която ние с Ваньо Шарков предлагаме, каза още той.