Това е записано в доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), който в момента обсъждат депутатите, съобщи БНР. От доклада става ясно, че най-активно в исканията за използване на СРС остава МВР – 56% от общия брой.

Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или наркотрафик.

В началото на заседанието на парламента депутатите поканиха представители на институции да присъстват на обсъждането на Доклада на Националното бюро за контрол на СРС за работата през 2016 г.

Смятам, че с дейността на бюрото бяха възпрени в известна степен, не на 100%, онези, които имаха склонност и тоталитарни нагласи да наблюдават за щяло и нещяло. Казвам го съвсем отговорно,  каза председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков по време на дебатите по гласуването на доклада на бюрото.

"Има сериозно подобрение на дейността на бюрото. По друг начин в момента стоят процедурите за тайното наблюдение на хората в страната, а не както при създаването на бюрото. Тогава откровено мога да кажа, че е царял абсолютен хаос“, заяви той.

Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок. Според Рашков подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона.

"Процедурите в страната след 2015 година бележат едно редуциране, стабилизиране на броя. Припомням, че България е осъдена през 2007-2008 година от Европейския съд за прекомерно използване с оглед на мащабите на страната на тайните способи за контрол на хората“, обясни Бойко Рашков.

"Има леко завишение на броя на лицата, спрямо които са предприети през 2016 година различни оперативни способи, съставляващи елементи на СРС. Засега увеличението не е в мащаб, който да буди притеснение“, посочи той.

По отношение на по-високия брой на разрешенията за СРС Рашков посочи, че според него България се превръща в държава съвкупност от организирани престъпни групи. По думите му другото обяснение е, че след законодателни промени, се е увеличила компетентността на Специализирания наказателен съд. Според него след тези промени от специлизиран, съдът започва да става основен.

"Становището на бюрото е, че това е необходим способ, необходимо зло в противодействието на престъпността. Ако забелязваме увеличение на броя на процедурите си го обясняваме с оперативната обстановка не само в страната, а и извън нея. Това не трябва да ни притеснява“, каза още Бойко Рашков.

Не мога да си обясня искането за създаване на орган за борба с корупцията, каза още от трибуната на парламента Бойко Рашков. Той попита какво пречи на службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията, сега да разкриват престъпления чрез СРС.

Бойко Рашков обърна внимание на депутатите, че те са политиците и те ще кажат дали ще има такъв орган.