Днешният доклад отчита трайния ангажимент на България да изпълни своята стратегия за съдебна реформа посредством подробен план за действие, предаде БТА.

България трябва да продължи дълбоките реформи в съдебната система и полицията, до средата на тази година да приеме ефективен закон за конфискуване на незаконно имущество, както и да създаде орган за установяване и санкциониране на конфликта на интереси.

В рамките на механизма за сътрудничество и проверка за България бе посочена необходимостта от приемане на изменения в конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система. Препоръчва се гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс.

В документа с положителен знак са отбелязани продължаващата ангажираност на властите със Стратегията за реформа в съдебната система, решението за създаване на специализиран съд, реформата в митниците и промените в закона за конфликт на интереси.
Отбелязан е и нарасналият брой на присъдите за корупция по върховете на властта, като същевременно се подчертава, че по някои емблематични случаи на корупция, измами, конфликт на интереси и организирана престъпност са издадени оправдателни решения. 

В междинния доклад е записано още, че до редовния доклад през юли у нас трябва да бъдат постигнати достатъчно резултати срещу организираната престъпност и корупцията, предаде БНР.

ЕК специално акцентира върху важността на СРС като способ за събиране на доказателства в процеса на противодействие на организираната престъпност.
Според констатацията на ЕК за прилагането на СРС-тата, е налично ясно законодателство в България, което регламентира това, както и мерките, предприети за разкриване на неприятните случаи, станали публично достояние през последните месеци.

Това е трети пореден позитивен доклад за България от Брюксел, коментира в изявление министърът на правосъдието Маргарита Попова, цитирана от БГНЕС. Отчита се важността на приетата 2-годишна обучителна програма за магистрати, уточнява тя.
Според нея, в позитивен план са отбелязани резултатите на всички ангажирани по Механизма институции – структурната реформа и обученията в МВР, резултатите от съвместните действия на НАП и Агенция "Митници", приложението на проекта БОРКОР, целенасочената работа по изменение на Закона за обществените поръчки.
Насърчават се специализацията в съдебната система и действията на прокуратурата по по-нататъшното изграждане на Единната информационна система за противодействие на престъпността, както активността на Изпълнителната агенция "Медицински одит".

"Правителството и всички органи на изпълнителната власт напълно споделят препоръката в доклада за стриктно спазване върховенството на закона при прилагане на СРС-тата. Прави се ясна оценка на законодателството за това дали то има нужда от подобрения в някаква посока. Тези въпроси предстоят да бъдат обсъдени и на Консултативния съвет по национална сигурност следващата седмица”, обяви пред журналисти в парламента външният министър Николай Младенов, цитиран от БТА. По думите му, докладът бил обективен.

Докладът на Европейската комисия е очаквано обективен, се казва в изявление на Висшия съдебен съвет. Оттам обещават да продължат работа за специализация в ”самата съдебна система” като в постоянната комисия на ВСС „Професионална квалификация и, информационни технологии и статистика„ вече са обсъдени теми за обучение във финансовата и данъчната сфера.