Това заяви по Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Историческият документ беше подписан във вторник в Скопие от премиерите на двете страни.

„Подписването на контракта се дължи на куража, който прояви македонският министър-председател Зоран Заев. Много чиновници искаха да саботират документа, но Заев прояви воля да се приключи с излишните дрязги на Балканите”, коментира Каракачанов.

Според него тази стъпка ще донесе само позитиви и за двете държави и ще даде тласък за развитие на важни инфраструктурни проекти.

Не съм бил дразнител в Македония, а катализатор на процесите, които завършиха с този договор, каза още вицепремиерът и министър на отбраната.

„Вчера моят колега министър на отбраната ме покани в Министерството на отбраната в Македония. Никога не съм си мислил, че аз един ден ще стана министър на отбраната на България и ще бъда гост на Министерството на отбраната на Р Македония“, заяви Каракачанов.

„Хубав празник е днес – Илинден. В 1903 г. избухва най-голямото и най-добре организирано българско въстание по време на 5-вековното турско робство. Ако бъдем исторически точни, това въстание се развива на територията на четири сега съвременни държави – България, Македония, Гърция и Албания. В Македония е официален празник, в България не е, но на много места се чества това голямо събитие от българската история“, допълни Каракачанов.

По думите му срещата между Бойко Борисов и Никола Груевски е била на четири очи, тъй като те се познават от времето, когато Груевски е бил премиер. „Срещата е протоколна дотолкова, доколкото българския министър-председател отиде в една държава. Той се вижда и с президента, и с министър-председателя, пък и с опозицията. Това е нормално.

Относно антибългарската политика на Груевски, тя е факт, което разбира се е учудващ факт, като се има предвид, че ако не ме лъже паметта, баща му е български гражданин.

Сега баща ти да е български гражданин, да е писал декларация, че се чувства етнически българин, пък синът му да е антибългарин, това не го разбирам. Но странностите в политиката в Македония са много, коментира вицепремиерът. Той добави, че от цялата партия ВМРО-ДПМНЕ половината ръководства или те, или родителите им са с български паспорти.