Най-голям е делът на разходите за възобновяеми източници, обясни за пореден път председателят на регулатора Ангел Семерджиев пред БНР. От документа обаче става ясно, че т. нар. въглеродни квоти също са допринесли.
 
"Става дума за цялото увеличение, което средно е 13.66% (вкл. 16% поскъпване за бизнеса). От него 7.08% се дължи на разходите за възобновяеми източници, а на кондендационните централи заради квотите, които няма да са безплатни от началото на 2013 г. - 2.5%. Влиянието на топлофикационните централи е 2.94%, на дългосрочните договори - 1.03%, на мрежовите услуги на ЕРП - 0.64%, на НЕК намаляват", обясни Семерджиев пред радиото (виж цитата долу).

Само преди дни той, както и министърът на икономиката Делян Добрев казаха, че "ако не е била зелената енергия, поскъпването щеше да е едва с 5 на сто.

От доклада всъщност става ясно, че за закупуване на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници са признати разходи за 466 342 хил.лв., което прави 11,10 лв./МВтч. Тук са включени и суми за компенсиране на преразход на НЕК за зелена енергия за минал период (01.07.2011 – 30.06.2012 г. ) – 120 000 хил.лв. Други 3,83 лв./МВтч, без ДДС са добавени към цената, за да се покрият разходи за закупуване на въглеродни квоти в цените на ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово” и „Контур Глобал Марица Изток 3” ЕАД, които са страна по дългосрочни договори. Това е станало в резултат на забележка на НЕК, която е длъжна да изкупува тока от тези централи по преференциалните цени, договорени през 2001 г.

Ако направим известни изчисления, ще установим, че цените се увеличават в диапазона от 13 до 17% в зависимост от категорията потребители. Причините за това са изцяло в сферата на производството, коментира пък Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.
"Най-простият отговор е, че увеличението се дължи на въглищните централи, както и на производителите на зелена енергия. Влизането в сила на търговията с емисии води до това, че замърсителите, въглищните централи, трябва да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който се емитира във въздуха при производството на електрическа енергия и второ, че ние, чрез така наречената добавка за зелена енергия в цената за пренос, насърчаваме възобновяемата енергия", обясни тя пред БНР.
Не е точно обяснено увеличаването на цената в микса на НЕК, каза Диловска. Тя припомни още, че поне 50% от събраните приходи от търговия с квоти трябва да се върнат обратно за зелени проекти. Не е ясно дали наистина отиват за по-чиста енергия или за покриване на управленски грешки в миналото, стана ясно от думите й.

По последни данни инсталираните вятърни турбини и фотоволтаични паркове сега са около 900 МВ, написа през седмицата "Капитал". Според Диловска при заложени от ДКЕВР приходи от 365 млн. лв. годишно от добавката за зелена енергия могат да бъдат подкрепени 950 мегавата от фотоволтаици и 1850 от вятърни паркове. Тоест в пъти повече.


Из Мотивите за решението на ДКЕВР:
Утвърденото от комисията повишение на средната продажна цена на електрическата енергия за периода 01 юли 2012 г. – 30 юни 2013 г. спрямо 1 юли 2011г. – 30 юни 2012 г. е с 13, 65%, като с най –голямо влияние е повишението на разходите за производство на електрическа енергия от ВИ, а именно 7,08%. Влиянието на повишението на кондензационните централи (ТЕЦ - бел. ред.) е 2,5%, на топлофикационните централи е в размер на 2,94%, дългосрочните договори е 1,03% и на мрежовите услуги е 0,10%.