Животът на някои от децата е бил спасен след обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111.
Най-често младите хора са стигнали до решението да посегнат на жвота си заради несполучливи любовни връзки, раздели или след насилие от близки.
С помощта на социалните работници децата са получили психологическа подкрепа.

На телефон 116 111 се обаждат и деца, които споделят, че обмислят самоубийство заради изневери, липса на внимание или някакво временно затруднение. В тези случаи консултантите се стремят да успокоят младежите и да им обяснят какви последици може да има един такъв акт.
Уведомяват се и органите по закрила.

През 2011 г. на живота си посегнали 394 тийнейджърки срещу 56 момчета в училищна възраст. По възраст - най-малкият е момиченце от Пловдив на 7 г.

През февруари тази година на телефон 116 111 са приети 7700 повиквания, 1483 са консултациите. Около 87% от тях са с деца, като по-често момичета са се възползвали от възможността да търсят помощ по телефона.
Шест процента от разговорите са с родители, а седем процента - с други пълнолетни граждани.

Други въпроси, за които децата се обръщат за помощ към телефон 116 111, са семейни, училищни или психо-социални проблеми - тревожност, липса на самоувереност, страх за собственото здраве или за някой близък. Подадените през февруари сигнали към отделите "Закрила на детето" в страната са 23. По-голямата част от тях - 14, са за физическо и психическо насилие над деца в семейството.
През 2011-а бяха изведени данни, че в България между 25% и 27% от децата са преки или косвени жертви на тормоз, което е най-високата форма на насилие.

От януари по-често възрастни граждани да се обаждат, за да съобщят за упражняване на насилие, отколкото самите деца са потърсили помощ заради побой или неглижиране. Два от сигналите са за просещи на улицата деца.

Голяма част от децата не споделят вълненията, страховете и проблемите си с родителите и търсят авторитета на възрастен непознат, на когото да ги разкажат, обясниха през януари детските психолози от Фондация "Асоциация Анимус".

През първите два месеца на годината само в София 131 души са посегнали на живота си. Експерти твърдят, че броят на неуспешните опити за самоубийство е четири пъти по-голям, пише "Дойче веле". От 1 януари във Варна и региона са регистрирани 13 самоубийства.
В началото на седмицата започна акция на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с програми и мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.

България е на 20-о място в ЕС по самоубийства. Самозапалването се превръща в модел на самоубийство.