Това заяви Елица Гергинова, изследовател в Български хелзинкски комитет при представянето на доклад „Кризисните центрове за деца жертви на трафик и насилие”, цитирана от КРОСС и Дарик радио.

Тя посочи, че не може да се каже какъв е броят на децата, жертва на насилие, защото няма статистика. Предполага се, че има деца, които през целия си живот са насилвани, но без това да се констатира.
"Това, което сериозно ни обезпокои при разговорите със социалните работници по места е фактът, че се увеличават случаите на домашно насилие под формата на сексуална експлоатация и то в български семейства", заяви Гергинова.

По думите й тревожен факт е и това, че обществото „няма ухо" за проблемите на децата, които са жертви на насилие, липсват усещане за общност и адекватна гражданска позиция и реакция.

Официалната статистика за миналата година показва, че най-голям процент на насилие е свързан с пренебрегването, т.е. не се осигуряват основни права на детето.
"37% или 802 случая от общо 2155 за миналата година са такива", посочи  заместник-председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов. 

Докладът на БХК констатира обаче сериозни нарушения на правата на децата в кризисните центрове. За 2010 г. те са 12 на брой. В тях обаче, освен деца, жертва на трафик и насилие вече се настаняват и деца, които са извършили противообществени прояви. Това са джебчийски кражби, проституция и др.

20% от децата, настанени в кризисните центрове са жертви на домашно или друго насилие. 5% са там заради безнадзорност, а 5% заради противообществени прояви. Въпреки фиксирания 6-месечен законов срок, изследването на БХК показва, че има деца, които са настанени за по-дълъг период от време. От комитета настояват периодът да е 3 месеца.

В столичния кризисен център няма настанени деца, известни като автори на противообществени прояви. Тези деца посещават дневен център към МВР. "В общинския кризисен център се настаняват главно деца, жертви на трафик или принуждавани да просят, което си е също вид домашно насилие", посочи директорът на дирекцията "Социални дейности" Минка Владимирова, потърсена за отговор на твърденията от БХК за разминаването с международните стандарти в експлоатацията на кризисните центрове за деца у нас.

Последна актуализация в 14.44 ч.