Изпълнението на проверката е възложено на служители на ОД на МВР – Бургас и Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ в Бургас, съобщиха от прокуратурата.

До проверката се стигна след скандалния клип в ОДЗ "Брезичка" в к-с "Славейков", който бе разпространен в социалните мрежи тази нощ. На него ясно се вижда как две от възпитателките в детска градина малтретират децата - крещят им, блъскат ги и използват цинизми в разговорите си с тях.

Прокурорската проверка трябва да установи кога и къде са се случили събитията, кои са възпитателките и кои са децата, върху които е упражнено насилие.

Ще се установява още и дали са констатирани увреждания по тялото и лицата на децата, както и дали родителите им са запознати със случая.

Предстоят разпити на свидетели. Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни от органите на МВР, дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето". По нея трябва да бъде докладвано на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.




От Община Бургас заявиха, че всички, които са съпричастни към този скандален случай, ще бъдат уволнени дисциплинарно.

"Кадрите от видеокпипа са ужасяващи.... Няма да има безнаказаност, уверявам ви!", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Въпреки че в клипа ясно се вижда, че и двете учителки бият деца, втората учителка в клипа Светла Петрова заяви, че няма никакво упражнено насилие, а размахваните пръчки били част от атрибутите на мъжки танц, който репетирали с децата.
"Никой не ме е търсил за някакво грубо отношение от страна на колежката ми, а предполагам, че ако има такова, те ще се обърнат към нея", каза още тя пред БНТ.