От 2008 г. до сега броят на кандидатите за места в детските градини е увеличен с над седем хиляди.
Причините са високата раждаемост и механичният прираст от останалите части на страната, обясни директорът на "Образование" в Столична община Мария Минчева, цитирана от БТА.

При децата на 5-годишна възраст има недостиг от 800 места, като причината за това е изявено желание за конкретна детска градина, а в други райони има свободни места за тази възраст.
Минчева посочи, че до септември от общината ще обхванат всички деца на тази възраст, а където това не е възможно да стане в детските градини, ще стане в училищата.

При децата на четири години има недостиг от 1200 места за желаната детска градина, а в същото време има свободни места в няколко столични райони.

3200 тригодишни деца ще останат извън общинските детски градини в София, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус". Обявените свободни места за първа група са 3700.
Според Минчева голяма част от сградите, които се строят през тази година, ще са за групи на деца на тази възраст и така недостигът ще бъде намален под три хиляди места.
Недостигът при яслените групи е 4500 места. Подадените кандидатури за детска ясла са 11 000. От тях около 3500 деца не са навършили една година.

До края на тази година 1500 места ще бъдат открити в детските градини, добави Фандъкова. Предстои откриване на две нови групи в детска градина в район „Изгрев”. През юни ще бъдат готови детски градини в Илинден и Младост. Проектират се 30 нови детски градини в София.
По думите на Фандъкова, през 2008 г. в София са родени два пъти повече деца в сравнение с предходната 2007 г. През 2009 г. раждаемостта също е висока.

Утре ще работят всички детски градини, където също ще има списъци с приетите в тях деца на първо класиране.
Родителите ще получат информация за класирането на децата си на 30 април – събота, чрез съобщение на електронните си пощи, на място в детските градини и в профилите на градините в интернет.

Родителите имаха на разположение два месеца, за да решат в коя детска градина искат да бъде детето им.

Елена Христова, председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, обясни, че получават много сигнали от родители за нередности при класирането на децата.
Със заявление за достъп до обществена информация сме изискали от МОН общия брой записани деца за миналата учебна година в яслените и в първа градинска група, каза тя.
Подобна информация е изискана и от Столична община, за да се сравнят данните и да се разбере къде се получава разминаването.

"Има много фрапиращи случаи, особено в яслени групи, в които по общия ред през системата в една яслена група има класирани 16 - 18 деца, а реално се оказва, че в групата са записани 63. Ако има проблеми, те са някъде отвън и не са свързани със самата информационна система", коментира Христова. Сдружението води обсъждане със Столична община да се вземат мерки в това отношение.

Сдружението участва за трета поредна година в извършването на граждански контрол на класирането на децата за детските градини и яслите.