На началната страница на сайта на детското заведение, родителите са посрещнати със следното послание от пророка Мохамед:

„Най-добрият подарък, който един родител може да направи на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си!"

С този призив 44 ОДЗ "Калина" привлича възпитаници.

Според кмета на столичния район „Кремиковци” Ивайло Панев няма нищо лошо в религиозните цитати.

„Самата детска градина и самото селище в квартал „Ботунец” имат достатъчно компактна мюсюлманска общност. Един текст, който е изключително безобиден, насочен към възпитанието на децата, не виждам да повлияе по никакъв драматичен начин”, коментира Панев.

Автор на идеята за цитатите от пророка Мохамед е директорката на градината Костадинка Георгиева.

„Тук се работи по интеграцията на децата, защото тук се отглеждат деца от различни етноси и ние живеем заедно, ние отглеждаме заедно тези деца. Ромски, турски, всякакви. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата чудесно. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите”, обясни Георгиева.

Съгласно Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима.

Според директорката цитатът е за родителите, а градината не се говори за религия.

Според говорителя на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов православието е приоритет, но държавата е светска.

"Трябва да отчетем, че живеем в една мултикултурна среда, което трябва да бъде отразено в обществения живот. Не виждам нищо скандално в това, че директорката е подходила по този начин. Много хора не усяват да привлекат ромското общество да ходи на училище", каза той и уточни, че в България живеят 1.5 млн. мюсюлмани.

Ахмедов определи цитата като сентенция. "Не виждам нищо лошо в това световните мъдрости да бъдат в услуга на човечеството", каза още той.

След подадения сигнал в Столична община, посланието от сайта на детската градина е свалено. Случаят е предаден и на ДАНС, а от Инспектората на Столична община са установили нарушения в ОДЗ-то.