Само един от 16-те депутати, участвали в скандала със скъпите телефони, се яви пред комисията, за да бъде изслушан - Румен Такоров от левицата.
Заседанието на комисията бе свикано по инициатива на председателя на парламента Цецка Цачева.

До комисията писмо изпратили от ПГ на ГЕРБ, с което заявили, че те имат становище по случая и техните народни представители няма да присъстват на заседанието.
По-рано лидерът на РЗС Яне Янев забрани на депутатите от своята партия, които се изкушиха от предложението за скъпи подаръци - Бисерка Петрова и Дарин Матов, да отидат на заседанието на комисията, съобщи БТА.
"Забранявам на нашите народни представители да се подлагат на поредно унижение и да ходят да се обясняват пред един орган, който не е в състояние да направи каквото и да било", заяви Янев пред журналисти.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обясни пред депутатите, че формално колегите му, които са присъствали на организираната от журналисти "презентация", не са извършили никакво нарушение, тъй като няма приети писмени правила за етичен кодекс, съобщи "Фокус".
По думите му е безсмислено изслушването на депутатите, както и приемането на становище във връзка с нещо, което може би е морално укоримо, но не представлява нарушение.

Готов съм да седна на детектора на лъжата, не знаех какво е „Верту”, заяви Румен Такоров, цитиран от "Фокус". „Никога не бих купил толкова скъп телефон”, каза той и допълни, че и нова кола, дори не би си купил. "След време ще излезе наистина, че това е едно активно мероприятие и трябва да се намери, кой стои зад него – това, че ни вкараха и ни окаляха всичките, това е друг въпрос", коментира той. Научих за цената на „Верту”, когато се прибрах вкъщи и сложих на „гугъла” – „верту” и излязоха, че в България има шест такива телефона – те са по 15 хиляди и един имаше за 7 хил. лв.”, разказа депутатът и обясни, че е бил подведен.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че 8-те депутати от партията, които бяха замесени в скандала, ще дарят за благотворителност по половин заплата.

Цецка Цачева каза днес, че колегите й не правят разлика между правна и морална норма.
„Тези хора бяха подложени на упреци от страна на партията и на парламентарната група”, каза днес Цецка Цачева. Тя предположи, че осмината най-вероятно са били уведомени предварително от членовете на комисията, че такова изслушване няма да се състои.
Председатеят на НС каза още, че е дошла с предложения за правила за етично поведение на народните представители – "ето документа", каза тя на журналистите, но не пожела да разкрие какви точно са правилата.