Вносител на проекта е депутатката от "Атака" Калина Крумова, съобщи БТА.

Според приетите промени на заместващата майка могат да бъдат заплатени само разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност. Тя ще има и право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 87 дни за всяко дете, като 45 от тях ще са преди раждането.

Майката "под наем" трябва да е българка, на възраст между 21 и 43 години и трябва да има поне едно дете, съобщи БНТ. Тя не трябва да е била заместваща майка повече от два пъти. Ако сурогатната майка е роднина на един от съпрузите разрешената възраст се увеличава до 50 години.

С измененията се дава и определение и за заместващо майчинство - това, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

Промените обаче провокираха дискусия в пленарна зала, а Любен Корнезов от левицата и Лъчезар Тошев от Синята коалиция възразиха срещу тях. Корнезов каза, че по принцип подкрепя идеята за сурогатното майчинство, но не смята, че законовите промени са добри. Той е резервиран, тъй като според него детето може да се окаже с три майки - едната, която е донор на яйцеклетката, другата - заместващата майки и третата - тази, която ще го отгледа. Червеният депутат изказа и притесненията си и от това, че в държави, където е разрешен този тип майчинство, има много дела, водени от заместващата майка и съпрузите, които искат да отгледат детето, тъй като по време на бременността заместващата майка може да се откаже от намерението си да даде детето.

Лъчезар Тошев пък е против законопроектите, тъй като според него те объркват отношенията между хората. Самото дете и животът му ще бъдат объркани още от самото му раждане, смята той. Тошев припомни, че Българската православна църква, както и Руската православна църква не подкрепят заместващото майчинство.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че проблемът с трите майки не стои, тъй като донорите както на сперма, така и на яйцеклетки са анонимни и отбеляза, че в България репродукцията е на много високо ниво.

Калина Крумова допълни, че промените са обсъждани от психиатри, юристи, лекари и са огледани добре от всички страни. По думите й в България има 270 хиляди двойки с репродуктивни проблеми и проблемът става все по-сериозен, затова трябва да им се помогне. Крумова коментира, че руското законодателство за заместващото майчинство е най-добре работещото в света въпреки позицията на Руската православна църква.

Мая Манолова от левицата обеща подкрепа за промените с уговорката, че те не са съвършени и могат да се добавят мерки за защита както на заместващата майка, така и на ползващите родители. Заместващото майчинство обаче съществува на черно и има многобройни възможности за злоупотреба, така че по-добре е да бъде регламентирано, посочи тя.