Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева, след постъпили до нея молби от Румен Йончев, Светлин Танчев, Борислав Иглев, Явор Хайтов и Георги Ковачев от партия "Народен съюз" - една от двете партии в групата, предаде "Фокус".

Депутатите са оттеглили молбите за освобождаването им от ПГ на БДЦ. В петък те внесоха искане за освобождаването им от групата, с което щяха да станат независими. С това щеше да се разпадне и самата парламентарна група, поради липса на необходимия брой народни представители - 10. Сега групата е от 14 души. 

До оставките формално се стигна, след като един от съпредседателите на парламентарната група на БДЦ Красимира Ковачка (лидер на бившата партия на брат си Христо Ковчаки - "Лидер" - сега БДЦ - б.р.) предложи промени в състава на парламентарните комисии, с които изключи въпросните петима депутати от тях.

До разрива обаче се стигна, след като от "Народен съюз", АБВ и "Гергьовден" обявиха създаването на Политически и обществен съвет за контрол над изпълнителната власт и изготвяне на законопроекти.

В същото време, от известно време от БДЦ подкрепят правителството при гласуването на спорни законодателни промени, особено след като АБВ напусна властта.

Лидерът на "Народен съюз" Румен Йончев директно упрекна колегите си, че се причисляват все повече към управляващите, съдейки по гласуванията им и дори заяви, че очаква в скоро време г-жа Ковачка да иска да има и министър в кабинета. Йончев директно заяви, че катализатор на разпада е съюзът им с АБВ.

Няколко дни по-късно обаче, отцепниците дадоха заден и се връщат в групата.

Йончев обясни защо, цитиран от БНР:

"Ние не търсим постове. С подаване на оставките от групата показахме, че не това ни управлява. Не са важни за нас постовете в Народното събрание, важна е политиката и партията, която представляваме - "Народен съюз", да бъде представена официално в регистъра на парламента".

Явор Хайтов пък, който е зам.-председател на парламента и трябваше да напусне поста, ако беше станал независим депутат, кометнира, че двете партии ще имат оперативна самостоятелност по отношение на политическото си поведение и гласуванията в пленарна зала. Те ще направят важна промяна на правилника за ПГ. Така нито една от двете партии няма да има възможност да налага своето мнение при колективно вземане на решения.

"Всяка политическа партия има право да води в рамките на Народното събрание и извън него преговори, с който пожелае. Това въобще не е било повод за разкол между нас. Ние сме в чудесни отношения с АБВ, но ще търсим президент с дясно-центристка ориентация", добави депутът от БДЦ Росен Петров.

В същото време народните представители от партия БДЦ внесоха и искане за промяна в името на групата. Тя вече се казва "Български демократичен център-Народен съюз", вместо Български демократичен център. Има и промяна в ръководството на парламентарната група. Като съпредседател е избран Румен Йончев на мястото на Светлин Танчев.