Иван Иванов беше изправен пред съда през 2013 г. по обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура - София с две обвинения, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Едното е за умишлена безстопанственост, в особено големи размери. Като упълномощено длъжностно лице, Иванов сключил от името на МО договор за проектиране на стойност над 400 000 лв. с търговско дружество от София, а при изпълнението на договора не упражнил правото си на контрол и приел без забележки изготвения проект със съществени недостатъци.

С това са нанесени щети за Министерството на отбраната в особено големи размери - повече от 40 000 лева.

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка, представляваща особено тежък случай. Според прокуратурата бившият главен секретар на „Военни клубове и информация” съзнателно е сключил неизгоден договор за строителство в нарушение на Закона за обществените поръчки, като от това е произлязла значителна вреда за МО в размер повече от 10 500 000 лева.

След обвинителната реч на прокурора и пледоариите на защитата, състав на Софийския военен съд наложи на Иван Иванов ефективно наказание от 8 години "лишаване от свобода" и го лиши от правото да заема ръководна или отчетническа длъжност за срок от 10 г.

Съдът уважи гражданския иск на Министерството на отбраната за повече от 11 500 000 лева и осъди подсъдимия за направените разноски по делото на стойност около 41 000 лева.

Присъдата не е влязла в сила.

За самото строителство на Националния армейски комплекс държавата похарчи около 32 млн. лева, но от 5 години сградата стои празна. Т.нар. военно НДК се намира в центъра на столицата, 8-етажният комплекс е със застроена площ от 1703 кв. м.