Тази нощ терористът бе изведен от затвора край френската столица и бе откаран с конвой към Белгия, съобщават местни медии, цитирани от БТА.
Той заяви пред съда в Брюксел, че няма да отговаря на зададените му въпроси.

"Не желая да отговарям на никакви въпроси", заяви Абделслам, когато бе помолен да потвърди името си.

Подсъдимият отказа да стане при влизането на съда, както и да дава показания. Той е заявил, че мълчанието, което запазва от самото задържане досега, не означава нито че е виновен, нито че е престъпник.

Терористът е настоял делото да се разглежда не по изявления, а по "достоверни научни доказателства". Абдеслам е добавил, че с него се отнасят по възможно най-лошия начин и е отправил обвинения към медиите. Съдът е приел показанията на подсъдимия да бъдат представени от неговата защита.

Брюксел е поставен под засилени мерки за сигурност заради опасенията от нов атентат покрай делото в Съдебната палата в столицата.

Експерти коментират, че освен от терористичен удар, белгийските власти се опасяват също от опит за самоубийство на подсъдимия или опит за бягство. Най-голямата неяснота днес е дали Абдеслам ще говори пред съда.

Делото ще продължи четири дни и е свързано с престрелка в Брюксел след атентатите във френската столица. При няколко едновременни нападения с огнестрелно оръжие и бомби по различни места на френската столица загинаха 130 души през ноември 2015 година.

Абдеслам успя да се върне в Брюксел след парижките атентати и се укриваше повече от три месеца. При полицейска проверка на адреса той и негови съучастници откриха стрелба.

Предстои дело и във Франция, където Абдеслам ще отговаря за участието си в парижките атентати.

Разследването на терористичните удари в Париж установи, че той не се е отказал да умре, както твърдеше, а не е успял да задейства взривното си устройство заради прекъснат проводник.

28-годишният френски гражданин с марокански произход Салах Абделслам участва в извършването на терористична атака в Париж, след което се укри в апартамент в Брюксел. Когато бе открит от полицията през март 2016 г., нападателят отказа да се предаде и започна престрелка със служителите на органите на реда, при която бяха ранени трима души. Абделслам избяга, но бе арестуван три дни по-късно.