Вчера Върховият касационен съд излезе с окончателна присъда по делото срещу бившия военен министър, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов - и тримата са невинни по обвинението, че са дали 20 000 евро рушвет.

Магистратите пишат в решението си, че това е „емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров (шефът на Столичното следствие Петьо Петров - бел.ред) под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“.

Днес Цонев бе категоричен, че ще съди държавата в Страсбург и ще поиска обезщетение заради нанесените му неимуществени вреди, съобщи bTV.

Очаквах оправдателна присъда и през последните пет години, докато течеше целият процес, винаги съм се надявал справедливостта да възтържествува и съдът да посочи реалните факти, които показват, че никога не съм се занимавал с това, в което ме обвиняваше прокуратурата“, коментира пред OFFNews бившият военен министър.

Тенчо Попов и Николай Цонев вече имат заведени дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани, припомня "Правен свят".

През септември м.г. стана ясно, че българската държава е признала пред европейските магистрати, че са били нарушени правата на бившия военен министър при ареста му през 2010 година.

Съдът в Страсбург редложи на правителството и Цонев да сключат споразумение, като държавата плати обезщетение в размер на 15 000 евро на бившия военен министър.
Той обаче обясни, че все още не е взел решение дали да приеме споразумението.

Вчера пък часове, след като решението на ВКС бе оповестено, шефът на Столичното следствие Петьо Петров подаде оставка.