В жалбата адвокатът му Васил Василев сочи още, че прокуратурата е отказала да образува дело срещу зам.- градския прокурор Роман Василев, пише в. "24 часа". Неговите команди по време на задържането: "Понеже сте абсолютен престъпник, на колене!", действията на спецполицаите и насоченият в тила на Цонев пистолет бяха записани в клип на МВР, разпространен от всички медии, обосновава се адвокат Василев.

Прокурорът беше назакан само с порицание.

В жалбата се изтъква още, че часове след ареста на ексминистъра пред журналисти прокурорът Василев казва: "Днес е Велики четвъртък ... един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпнем трима - съдия, бивш военен министър и бивш главен секретар на Министерството на финансите. Проявили са наглост да предлагат пари по досъдебно производство срещу един от тях".
Тези думи са грубо нарушаване на законната презумпция за невиновност, коментира адвокат Василев.

(Вижте видео от ареста на Цонев)

Цитират се и изявления на висшите прокурори Бойко Найденов и Николай Кокинов, на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и екссекретаря на МФ Тенчо Попов. На тримата бе повдигнато обвинение за предлагане на подкуп от 60 хил. лв. на следователя Петьо Петров.
В момента и тримата са на свобода срещу големи парични гаранции.

В нарушаване на презумпцията за невиновност и унизително отношение при задържането в Страсбург ще се жалва и Алексей Петров, пише още изданието. Сред доказателствата му ще бъде изказване на Цветанов Цветанов, че той ще бъде осъден на 12 г. затвор.